Med nami in z nami v srcu Ljubljane – Svetovni dan beguncev 2018

3

Na Svetovni dan beguncev, 20. 6. 2018, je Inštitut za afriške študije v partnerstvu z Društvom Odnos in Javnim zavodom Cene Štupar, že tretje leto zapored organiziral prireditev, ki ta dan obeležuje. Tudi to letu v srcu Ljubljane – tokrat na muzejski ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja – smo od 12. do 18. ure ustvarili prostor za srečanja, soustvarjanje vključujoče družbe, prostor za izražanje talentov oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo.

Dogodek so otvorili mag. Mateja Demšič, vodja Oddelka za kulturne dejavnosti Mestne občine Ljubljana, direktorica Urada za oskrbo in integracijo migrantov mag. Mojca Špec Potočar, predstavniki civilno – družbenih organizacij, ki so dogodek organizirale – mag. Eyachew Tefera (Inštitut za afriške študije), dr. Franci Jazbec (Društvo Odnos) in Bojan Hajdinjak (Javni zavod Cene Štupar), ter predstavniki oseb z begunsko izkušnjo. V kulturnem programu so osebe z begunsko in migrantsko izkušnjo izrazile svoj glas preko branja poezije, petja, performansa, na koncu pa so bile podeljene nagrade natečaja “Med nami in z nami”, zmagovalke izbora risb, ki so v projektu tvorile razstavo, ki je bila na odlged v 14 različnih mestih po vseh Sloveniji.

Po uradnem delu so se odprla dogajanja po stojnicah ter okoli njih. Sodelovale so različne organizacije, ki aktivno izvajajo dejavnosti z osebami z migrantsko in begunsko izkušnjo, med katerimi so bili poleg zgoraj omenjenih organizacij še Slovenska filantropija, Platforma Sloga, Društvo Humanitas in Društvo Up. Dogajale so se poučne interaktivne aktivnosti – predstavitev lastnoročnih izdelkov žensk, predstavitev različnih držav, iz katerih prihajajo prosilci za mednarodno zaščito in begunci, učna ura slovenskega jezika na prostem, likovne delavnice za otroke, dobro obiskana pa je bila tudi “stojnica dela”, kjer agencija Naton predstavila informacije glede zaposlitve prosilcev za mednarodno zaščito in beguncev. Vzdušje sta razgibala plesna skupina Haifa in Cirkokrog s cirkuško delavnico, na stojnicah pa so bili predstavljeni tudi vtisi obiskovalcev razstave Med nami in z nami iz različnih mest. Na “odprtem odru”, ki je bil na voljo ves čas tekom prireditve, so vrstile spontane plesne in pevske točke. Med drugimi so poleg

Osrednja prireditev projekta Med nami in z nami je v svojem dogajanju lepo zaokrožila dogajanje treh let projekta ter obravnavani tematiki dala tudi medijsko odmevnost na lokalni in državni ravni.

 

 

 

 

 

 

 


V konzorciju projekta Obeležitev svetovnega dneva beguncev “Med nami in z nami” smo združeni Inštitut za afriške študije, Društvo Odnos in Javni zavod Cene Štupar.
Projekt finančno podpirata Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov in Evropska unija preko Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF).
Izražena stališča nujno ne odražajo stališč Republike Slovenije in Evropske unije.

 

Leave your comment