O migracijah in izzivih, ki jih je prinašajo, na posvetu v Postojni

20180607_134124

Na posvetu v sklopu projekta Med nami in z nami, ki je potekal 7. 6. 2018 v prostorih Knjižnice Bena Zupančiča Postojna so številni zbrani govorci predstavile program ein projekt,e ki so povezani z migracijami, oblasti pa so predstavile tudi izzive in ukrepe s področja migracij. Posvet je potekal v sklopu prireditev ob svetovnem dnevu beguncev, ki ga obeležujemo 20. junija.

Župan Postojne Igor Martenič je poudaril sodelovanje Postojne v večih medkulturnih projektih in povedal, da se migranti v Postojni integrirajo, so šoloobvezni, da so se nekateri zaposlili in se v lokalno skupnost vključujejo preko aktivnosti.

Katarina Štrukelj, vodja Oddelka za sprejem in oskrbo na Uradu za oskrbo in integracijo migrantov, je Postojno identificirala kot dobro prakso glede integracije in sodelovanja.

Jože Konec, vodja Centra za tujce Postojna je poudaril 16 let uspešnega sodelovanja z lokalno skupnostjo, kjer so se na začetku izražali problemi in strah, zdaj brez problema že vrsto let sobivajo, povedl je tudi, da so včasih s prosilci sodelovali z osnovnimi šolami.

Predstavnika policije sta povedala, da je usposobljenost slovenske policije visoka, v Ilirski Bistrici pa se okoliška policija največ sooča s tujci peko njihovih ilegalnih prehodov.

Tina Bazjako iz Ljudske univerze je predstavila programe opismenjevanja slovenščine za tujce v treh skupinah, kjer je predstavila tudi disciplinske izzive kot je zamujanje.

Larisa Žibert iz Mladinskega centra Postojna je predstavila aktivnosti, ki delujejo proti stereotipom beguncev in migrantov, omenila pa je pomembno vlogo pogovora in stika z njimi.

Predstavnik SGLŠ Postojna Ožbej Račečič pa je povedal, da so akterji na tem področju v Postojni dobro povezani, in  da njihov program dela z mladoletniki brez spremstva teče dobro.


V konzorciju projekta Obeležitev svetovnega dneva beguncev “Med nami in z nami” smo združeni Inštitut za afriške študije, Društvo Odnos in Javni zavod Cene Štupar.
Projekt finančno podpirata Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov in Evropska unija preko Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF).
Izražena stališča nujno ne odražajo stališč Republike Slovenije in Evropske unije.

Leave your comment